Rust ohjelmointikielen 1.0 versio julkaistiin 15.5.2015. 10 vuoden aikana Rust on saanut hyvin arvostetun aseman ja on ollut jo yhdeksän kertaa peräkkäin laajan kyselytutkimuksen ihailtu ohjelmointikieli, yli 80% haluaisi tehdä töitä Rustilla. Seuraavaa kyselyä tehdään parhaillaan – tuleeko Rustille 10. voitto?
Miten Rust liittyy SSOT-automaatioon? Vaikkakin SSOT-SCADA ja SSOT-EDGE ovat Node-RED pohjaisia toteutuksia, SSOT-automaatio on tehty pääosin Rustilla. Tutkimuksessa menestyi hyvin myös Rustin paketinhallintajärjestelmä Cargo ja Raspberry, joka on SSOT-automaation alustana. Rust, Cargo ja Raspberry muodostavat SSOT-automaation keskeisimmät osat. Avoimet ohjelmistot mm. Node-RED, InfluxDB ja Grafana tukevat SSOT-automaation toimintaa ja mahdollistavat tietojen käsittelyn maksutta.
Sara Verdin blogista saat lisätietoa Rustista, esim. mikä motivoi Rustin kehittämiseen ja miksi Rust-ohjelmointikieli sai nimensä kasvien sienitaudilta.
SSOT-automaation Node-RED sovellukset
SSOT-EDGE ja -SCADA ovat sovelluksia avoimeen Node-RED ympäristöön. Käytännössä SSOT-EDGE ja SSOT-SCADA ovat Node-RED -komentosarjoja, jotka tallennetaan JSON-muotoiseen tiedostoon. Asennettava ohjelmisto on siis Node-RED, jonka SSOT-sovellus määritellään SSOT-EDGE ja SSOT-SCADA tiedostoissa. Kyseiset tiedostot ovat saatavilla Google Drive SSOT-kansiossa.
SSOT-EDGE on pellolla oleva MQTT/Sparkplugin -yhteyspiste, joka välittää SSOT-SCADA -järjestelmän komennot säätökaivoille ja pohjavesiputkille. Vastaavasti SSOT-EDGE ottaa vastaan SSOT-laitteiden lähettämät tiedot ja lähettää ne SSOT-SCADA -järjestelmälle MQTT/Sparkplugin -viesteinä.

SSOT-EDGE -laite on yksinkertainen toteuttaa Raspberry Zero 2W -alustalle. Tarvitaan ainoastaan Lora-modeemi ja ohjelmiston asennus muistikortille.
SSOT-SCADA ja Portainer -kontit
Toisin kuin SSOT-EDGE -laitteisto, SSOT-SCADA -laitteisto ei ole sulautettu tietokone vaan esimerkiksi läppäri, joka pitää sisällään tarvittavat ohjelmistot kontteina. Kontti-teknologia saattaa olla useille vielä vieras, joten lyhyesti perusasioita: Kontti on itsenäinen järjestelmä, jota ajetaan isäntäkoneessa. Kontti ei kuitenkaan ole virtuaalikone, eli se ei sisällä käyttöjärjestelmää, vaan hyödyntää isäntäkoneen tarjoamia käyttöjärjestelmäpalveluita. Tämän enempää ei konteista tarvitse tietää, tullakseen niiden kanssa hyvin toimeen.
Kontteja voi ajaa useissa ympäristöissä, joista Docker-ympäristö on suosituin. SSOT-SCADA automaation Docker-kontteja ei hallita komentoriviltä vaan Portainer-ohjelmalla, joka on avoin ohjelma ja toimii tietenkin kontissa.

Konteissa olevien ohjelmien asetusten muuttaminen on hyvin helppoa, esim. Node-RED kontin komentoriville pääsee klikkaamalla ko. rivin painiketta [>_]

Jonka jälkeen klikataan painiketta [Connect]

ja Node-RED kontin asetukset ovat muokattavissa esim. nano-editorilla.

SSOT-SCADA -kontin asennus, esimerkkinä Node-RED
Mikäli olet asentanut esim. Node-RED ohjelman Windowsin tai Linuxin päälle olet saattanut törmätä useisiin vaihtoehtoihin asennuksessa sekä ongelmiin.
Node-RED -kontin asennus on paljon yksinkertaisempaa ja nopeampaa.
- Haetaan kontti komennolla: docker pull nodered/node-red
- Tehdään taltio tiedoille: docker volume create nodered-data
- Asennetaan kontti: docker run -d -p 1880:1880 –name nodered –volume nodered-data:/data –restart=unless-stopped nodered/node-red
SSOT-esittely Oripäässä 2.-5.7.2025
OKRA-maatalousnäyttelyssä on mukana säätösalaojituksen ohjaustekniikan esittelylaitteisto, jonka avulla havainnollistaan SSOT-automaation toimintaa.
Tervetuloa tutustumaan 2.-5.7.2025, OKRA 2025 maatalousnäyttelyyn!

Vastaa