Pohjavesiputken testaus

kirjoittaja

in

Uuden pohjavesiputken testaukseen tein yksinkertaisen laitteiston, joka siirtää vettä kahden putken välillä noin 50 cm korkeuserolla.

SSOT-ohjelmiston toiminta-ajatuksena on toteuttaa UNS-ajattelutavan mukaista tiedonkäsittelyä, jossa vain muutoksista raportoidaan ja tietoa siirretään kaikkien sitä tarvitsevien saataville ”SSOT-periaatteen” mukaan. SSOT-periaate tarkoittaa yhden lähteen totuutta (Single source of true).

Eilen illalla, testauksessa InfluxDB aikasarjatietokantaan vietyjä korkeustietoja katsoessa, huomasin ongelmia tiedon siirrossa SSOT-EDGE ohjelman kautta SSOT-SCADA ohjelmaan ja InfluxDB aikasarjatietokantaan. Ongelma ei tullut aikaisemmin esille, kun mitattavan vesipinnan korkeus oli vakio tai sitä muutettiin mittausten välillä mutta ei ns. mittauksen aikana.

Mittaustulosten raportointi pohjavesiputkelta InfluxDB aikasarjakantaan oli vääristynyt, koska raportointiajankohta muuttui mittausajankohdasta. Säätösalaojakaivo lähettää samassa sanomassa kahden korkeusanturin viimeisen mittaustuloksen, mikäli toisen anturin mittaustulos on muuttunut. Anturit toimivat itsenäisesti eivätkä mittausajankohta ole samat, joten toisen anturin mittaustiedot ovat ko. lähetysajankohtana ”vanhentuneet”. Mahdollisina korjausvaihtoehtoina olisi mittaustietojen lähettäminen eri sanomissa, joka aiheuttaisi huomavan määrän lisäkoodia, tai SSOT-tiedon hyödyntäminen SSOT-reunalla lähetettävän tiedon validoinnissa.

Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja tuloksena oli huomattava muutos.

Miten SSOT-tietoa hyödynnettiin ?

SSOT-EDGE on toteutettu NodeRED -ohjelmistolla, johon mittaustiedot saadaan CSV-tiedostojen kautta. Ennen SSOT-tallennusta ja lähettämistä SSOT-SCADA ohjelmalle tieto käsitellään DATA-solmussa joka on aliohjelma.

DATA-solmun koodi on esimerkiksi seuraava:

Ohjelmistossa käytetty DID (Device ID) on 0-9, mutta ainoastaan 9 on varattu sääasemalle, muut DID-numerot voidaan ottaa käyttöön SSK- tai PVP-laitteille tai määritellä uusia laitteita, NodeRED-ohjelma on vapaasti muokattavissa.

Ko. tapauksessa laite oli SSK-A3 eli kaivo reunalla A, jonka DID oli 3. Joten koodi toteutettiin alla olevan kuvan mukaisesti Säätökaivo 3 -solmuun. Kahdella ensimmäisellä asetuksella määrittää kuinka syvällä pohjavesiputken avoin putken pää on, joka määrittää pellon kuivavaran mittaustiedon pohjalta (oletuksena on 120 cm). Kolmas asetus hakee SSOT tiedot ja kaksi seuraavaa asetusta hakee SSOT tiedoista kyseisen laitteen edelliset tiedot (Kaivovesi on kaivon vedenpinnan korkeus, joka mitataan samalla tavalla kuin pohjavesi)

Seuraavaksi käsitellään tiedot SSK-solmussa, mikäli korkeustieto on sama kuin SSOT-tiedoista löytynyt korkeustieto, niin viestin sisältämä tieto poistetaan.

Miten tieto näkyy Grafanassa?

Ero on varsin huomattava!

Tiedon validointi ja normalisointi reunalla mm. SSOT-EDGE ohjelmassa on keskeinen osa UNS ajattelutapaa. Antureilta saadun datan tallentaminen ilman tiedon laatuun liittyviä tarkastuksia estää datan vaikuttavan hyödyntämisen.

SSOT-EDGE ohjelmisto

Lupasin talvella laittaa kevään aikana SSOT-EDGE ja SSOT-SCADA ohjelmistot saataville tälle sivustolle. Nyt Vapun aattona on varmaankin sopiva hetki aloittaa lupauksen lunastaminen.

SSOT – Google Drive

Drivestä löydät NodeRED ohjelmalla tehty SSOT-EDGE_DATA aliohjelma, joka tarvitsee pelkän NodeRED ohjelmaan ei mitään lisäosia tai asetuksia. NodeRED asennus ohjeet on sivulla https://nodered.org/docs/getting-started/ Netistä löytyy useita YouTube videoita avuksi, jos on ongelmia asennuksessa.

SSOT Google Drive -kansioon tulee lisää ohjelmia ja ohjeita Vapun jälkeen!

Mukavaa Vappua!


Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *